Le Petit Chateau, hus 23

Le Petit Chateau, som ligger vid Bryssels kanal är  Belgiens största centrum för mottagande av flyktingar. Här finns det plats för 700 personer av alla olika nationaliteter. Läs mer på denna länken.

http://bruxelles.cafebabel.com/en/post/2008/02/06/Petit-Chateau-:-Un-passage-oblige

Slottet eller Herresätet som det kallades byggdes 1540, anläggningen förblev privat fram till slutet av 1700-talet den sista privata ägaren var François de Ansillon bla borgmästare i Bryssel. Även efter franska revolutionen förblev det en liten herrgårdsom användes av militären. Efter slaget vid Waterloo 1815 användes huset för internering av de franska krigsfångarna. Under den nederländska tiden fanns det planer på att bygga en militäranläggning här men den Belgiska revolutionen 1830 satte stopp för detta. 1848 beslutade Bryssel stad att bygga en modern militär anläggning här och den stod färdig 1853 och den var väldigt modern för sin tid. Vid andra världskrigets slut användes byggnaderna, som en filial till ett fängelse,  för de tyska krigsfångar som fanns i landet. Från 1950 till 1985 användes byggnaderna för som ett militärt rekryteringscentrum. Alla belgiska män som blev inkallade skulle tillbringa ”Tre dagar” på centrat. Sedan 1986 har det används som asylcentrum.

Efter detta kan jag konstatera att huset förmodlingen inte ser ut ett dugg som den gjorde på 1500-talet men jag kan tyvärr inte hitta någon bild från den tid.

Annonser

1 kommentar

  1. Det sitter en hel del historia i de väggarna och av ganska otäckt slag. Krigsfångar från förr och nutida flyktingar. Alla har de något att berätta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: